top of page

O ZDRAVLJU I PREVENCIJI + RECEPT ZA SIROVE VEGANSKE FERERO KUGLICE OD 3 SASTOJKA


 

U vidu trenutnih događanja u vezi corona virusa svi se bave tematikom kako spriječiti daljnje širenje virusa i kako prevenirati daljnju zarazu.


Prava prevencija počinje sada. Pod sada mislim uvijek, jer uvijek je sada. Ne kada izbije epidemija, ne kada već imamo simptome – prava prevencija je upravo to što riječ kaže, sprječavanje da do nečega uopće dođe. A ukoliko i dođe, tada ponovno imamo daljnje mogućnosti prevencije.


Ovih dana svima su puna usta kako biti zdrav, kako treba prati ruke i dezinficirati ih, izbjegavati kontakt s ljudima... No, pitanje je kako se ljudi odnose prema svome zdravlju svakodnevno, onda kada nema corona virusa, onda kada je sve naizgled ok.


Počnimo sa pitanjem što je za Vas uopće zdravlje. Što zdravlje podrazumijeva? Kakav je osjećaj biti zdrav?


Za mene je zdravlje snažno i fleksibilno tijelo, prehrana bogata šarenim i raznovrsnim namirnicama, sretne i pozitivne misli, te osjećaj mira i zadovoljstva. I to zdravlje koje osjećam zahtjeva svakodnevne svjesne akcije kako bi se to stanje održalo.


A što je sa prosječnom osobom u Hrvatskoj - ili šire?


Prosječna osoba u Hrvatskoj radije sjedi na kavi satima nego uplati mjesečnu članarinu kako bi svome tijelu pružila to prijekopotrebno kretanje. Čak i šetnja parkom koja je besplatna je mnogima bauk.


O prehrani mogu pisati danima zašto je ona ključna za naše zdravlje i zašto samo vježbanje nije dovoljno. Postoje mnogi provjereni izvori koji nas educiraju o zdravoj prehrani, no i dalje prosječan Hrvat će zbog panike od corona virusa opustošiti police sa brašnom, šećerom i uljem. Da, te namirnice dugo traju, ne kvare se i zasitne su, no mislite li doista da svome tijelu radite dobro hraneći ga pretežito tim namirnicama?


Ako i to nije dovoljno, panika i strah koji prevladava truje i naš um i emocije, tako da smo na svim razinama našeg bića (tijelo,um i duh) trenutno u stanju bolesti. Možda se još bolest nije fizički manifestirala, no ukoliko nastavimo putem prosječnog Hrvata, to je naizgledni